Příprava datové sady územního rozmístění firem v ČR - Rehanzl, Jan; Mazouch, Petr, 1981-; Černý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem metodického postupu pro tvorbu datové sady, která zachycuje územní rozmístění firem v České republice, včetně jejich provozoven a poboček. Vychází ze skutečnosti, že veřejně dostupné registry, jako je ARES, RŽP či NRPZS, sice poskytují informace o ekonomických subjektech, avšak často pouze na úrovni jejich formálních sídel. Cílem práce je identifikovat dostupné zdroje dat, analyzovat jejich kvalitu a přínos z hlediska lokalizační přesnosti a navrhnout procesní rámec, který umožní tato data efektivně sbírat, integrovat, čistit a validovat. V práci jsou hodnoceny jak standardní veřejné registry, tak alternativní zdroje včetně komerčních databází a techniky web scrapingu zaměřeného na firemní webové stránky. Výsledkem je podrobný popis sedmistupňového procesu, jenž zahrnuje sestavení datové kostry, obohacení o provozovny, konsolidaci údajů a jejich dokumentaci. Práce zároveň upozorňuje na limity současných zdrojů, technická omezení přístupu k datům a výzvy spojené s jejich aktualizací. Výstupem je metodický rámec využitelný pro budoucí vývoj komplexní datové sady o geografické přítomnosti firem v ČR.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses