Preventivní restrukturalizace v českém podnikatelském prostředí : případová studie Liberty Ostrava - Vohryzka, Vít (2025)
Bakalářská práce analyzuje využitelnost institutu preventivní restrukturalizace na konkrétním příkladu společnosti Liberty Ostrava. Cílem bylo ověřit, zda podnik splňoval podmínky pro zahájení tohoto procesu a proč nedošlo k jeho úspěšnému dokončení. Teoretická část vymezuje základní pojmy z oblasti krizového řízení a přibližuje vývoj restrukturalizace v českém právu. Praktická část využívá metody systému Finanční zdraví, zejména analýzu mezery krytí a poměrových ukazatelů. Výsledky ukázaly vysoké riziko úpadku již v roce 2021 a poukazují na částečné nesplnění formálních požadavků zákona. Mezi hlavní příčiny neúspěchu restrukturalizace patří špatná finanční situace společnosti a strukturální problémy celého hutního odvětví. Přínosem práce je ukázka aplikace signálů včasného varování jako praktického nástroje pro hodnocení podnikové stability.