Preventivní restrukturalizace v českém podnikatelském prostředí : případová studie Liberty Ostrava - Vohryzka, Vít; Schönfeld, Jaroslav; Kuděj, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce analyzuje využitelnost institutu preventivní restrukturalizace na konkrétním příkladu společnosti Liberty Ostrava. Cílem bylo ověřit, zda podnik splňoval podmínky pro zahájení tohoto procesu a proč nedošlo k jeho úspěšnému dokončení. Teoretická část vymezuje základní pojmy z oblasti krizového řízení a přibližuje vývoj restrukturalizace v českém právu. Praktická část využívá metody systému Finanční zdraví, zejména analýzu mezery krytí a poměrových ukazatelů. Výsledky ukázaly vysoké riziko úpadku již v roce 2021 a poukazují na částečné nesplnění formálních požadavků zákona. Mezi hlavní příčiny neúspěchu restrukturalizace patří špatná finanční situace společnosti a strukturální problémy celého hutního odvětví. Přínosem práce je ukázka aplikace signálů včasného varování jako praktického nástroje pro hodnocení podnikové stability.
Vedoucí práce: Jaroslav Schönfeld
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses