Vyhledávání lokalit podle vzdálenosti od terénních prvků v mapové aplikaci - Pinc, Adam; Novotný, Ota, 1971-; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce s názvem Vyhledávání lokalit podle vzdálenosti od terénních prvků v mapové aplikaci se zabývá filtrováním a vizualizací lokalit v mapách, které splňují uživatelem definované požadavky. Požadavkem je myšlena minimální či maximální vzdálenost od konkrétního objektu nebo terénního prvku. Příkladem takového požadavku může být např. minimální vzdálenost od dálnice nebo maximální vzdálenost od lesa, jezera nebo louky. Požadavky je možné libovolně kombinovat, aby odpovídaly konkrétním preferencím uživatele. Cílem práce je vytvořit prototyp nástroje, který by hledání lokalit na základě uživatelem definovaných požadavků umožnil. Metodou rešerše zdrojů byly získány cenné poznatky o způsobech hledání a filtrování v geografických datech, metodách a algoritmech výpočtu vzdáleností v mapách a dalších algoritmech prostorové analýzy. Teoretické informace posloužily jako základ pro praktické zpracování prototypu. Rešerše dále poskytla přehled o již existujících mapových nástrojích a službách, díky čemuž bylo možné identifikovat jejich mezery v souvislosti s cílem práce. K zacílení práce pomohl kvalitativní výzkum, v rámci kterého byly stanoveny výzkumné otázky a cíle. Metodou polostrukturovaných rozhovorů byly získány potřebné informace pro zpracování praktické části. Výsledkem práce je prototyp aplikace, který na vstupu získá požadavky pro hledání lokalit a následně vrátí na výstupu graficky znázorněné odpovídající lokality.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses