Červený tým - Developerský projekt - Hlavní nádraží - Kantorová, Eliška; Juríček, Tomáš; Šafránková, Rita; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Projekt Hlavák vytváří prostor pro moderní development nové čtvrti nad platformou Hlavního nádraží v centru Prahy a souvisejících drážních ploch. Ve stavební části se řeší výstavba platformy a napojení projektu na infrastrukturu inženýrskou a dopravní. Výstavba probíhá na připravené platformě v šesti etapách po dobu 15 let a celkové hrubé podlažní plochy jsou 345 975 m². Cílem je vznik multifunkční čtvrti v centru města s kombinací residenční funkce vlastnického a nájemního bydlení, dále komerční části složené z kanceláří, retailů, hotelu a parkovacích kapacit. Jsou zde i veřejné funkce jako střední škola a kulturní centrum. Projekt Hlavák je koncipován tak, aby dosáhl IRR ve výši 15,2 % a byl tak pro developera a partnera SŽ podnikatelsky atraktivní. Toho je dosaženo použitím vlastních zdrojů a externího financování. Financování je nastaveno v mantinelech požadovaných parametrů LTV a LTC a ROE dosahuje roční výše 5,04 %. V právní části byl řešen společný podnik developera a SŽ, struktura společností na úroveň jednotlivých SPV, dále pak jednotlivé smluvní dokumenty a ošetření rizik projektu.
Vedoucí práce: Tomáš Juríček
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet