Fialový tým - Developerský projekt - Hlavní nádraží - Mačuga, Marek; Streblov, Pavel; Kisić Svoboda, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Záverečná práca sa zaoberá projektom výstavby nového polyfunkčného územia nad koľajiskom pražského Hlavného nádraží. Súčasný stav predstavuje výraznú urbanistickú bariéru v centre hlavného mesta Praha a negatívne ovplyvňuje prepojenosť a kvalitu verejného priestoru. Cieľom návrhu je zastrešiť koľajovú časť robustnou konštrukčnou platformou, čo umožní vznik novej mestskej časti s rezidenčními objektami, administratívnymi priestormi, „hospitality“ vybavením, školskými objektami, zdravotnickými zariadeniami a novou budovou galérie. Návrh kladie dôraz na architektonickú kvalitu, udržateľnosť a integráciu do historického kontextu hlavného mesta Praha. Optikou metodiky sa jedná o „Metropolitnú zmenu“, nakoľko ide o zmenu územního plánu v navýšení novej HPP nad 300 tisíc m2. Týmto faktorom je preddefinované, že sa závěrečná práca venuje kolektovaniu dát na posúdenie obchodnej stránky projektu, a tým pádom determinuje vstupy finančního modelu. Prepojenosť je zrejmá aj pri kreovaní právnej podpory od počiatku projektu do ukončenia exitovej fázy. Výsledkom je návrh spracovaný v 3D modely s nárokmi na oslovenie náročného konečného užívateľa so žiadaným výsledkom projektu IRR nad 15%.
Vedoucí práce: Pavel Streblov
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet