Zelený tým - Developerský projekt - Hlavní nádraží - Ťopek, Vilém (2025)
Závěrečná práce řeší plán developerského projektu Nové Vinohrady, jehož předmětem je zastavění území nad kolejištěm Hlavního Nádraží v Praze. Vizí projektu je provést transformaci území na novou udržitelnou městskou čtvrť. Výměra územíje 11,9 ha a změnou územního plánu je dosaženo zastavitelnosti 320 330 m2 HPP. Výstavba platformy a 11 polyfunkčních budov bude probíhat v 6 etapách. Hmotová studie je propojená s konzervativním obchodním modelem podloženým detailní sociálně - demografickou a ekonomické analýzou a finančním modelem. Strategie projektu je založena na preferenci rychlého prodeje. Strategie financování je zaměřena na maximalizaci bankovního a juniorního financování a bylo dosaženo ukazatele IRR 15,41 %. Plán projektu obsahuje i analýzu rizik a citlivosti. Detailní pozornost je věnována problematice ESG a právnímu rámci zejména spolupráci subjektů a výstavbě na cizím pozemku s využitím práva stavby.