Vliv psychologie na obchodování na trhu kryptoměn - Korbelář, Martin; Musílek, Petr, 1965-; Malinovský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem psychologických a sociálních faktorů na obchodování s kryptoměnami, zejména v kontextu chování retailových investorů. První část práce představuje charakteristiku kryptoměn, jejich tržní specifika a volatilitu. Druhá část se věnuje behaviorální ekonomii a identifikuje klíčové emoce a zkreslení, jako jsou FOMO, stádní chování nebo efekt dostupnosti, které významně ovlivňují rozhodování investorů. Třetí, praktická část integruje technické indikátory (např. RSI, SMA/EMA), sentimentální data (Fear & Greed Index) a analýzu kolektivní pozornosti (Google Trends) do rozhodovacího modelu. Na základě zpětného testování byla identifikována nejvýnosnější kombinace indikátorů (např. vysoký RSI + chamtivost + střední GT), která vykazovala zvýšenou pravděpodobnost růstu ceny Bitcoinu v horizontu 14 dní. Výsledky potvrzují, že spojení technických a psychologických ukazatelů zvyšuje prediktivní sílu modelu. Práce přináší konkrétní doporučení pro investiční praxi a navrhuje možnosti dalšího výzkumu v oblasti kombinace datových, psychologických a strojově učených přístupů.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses