Analýza rozdíllů tržních násobitelů ve vybraných evropských zemích - Šereda, Jan (2025)
Ústředním tématem této práce je komparativní analýza tržních násobitelů srovnatelných společností. Pro tyto účely je v rámci práce vyhodnocen datový vzorek, který obsahuje více než jeden tisíc veřejně obchodovaných evropských společností. Obecně platí, že srovnatelná aktiva by měla dosahovat přibližně podobných hodnot. Podnik je ovšem specifické aktivum a při posuzování jeho hodnoty nelze opomenout vliv země, ve které působí. Proto je komparativní analýza v této práci vystavěna jako porovnání tržních násobitelů srovnatelných společností, které ovšem působí buď ve východní nebo v západní Evropě.