Vnitřní kontrolní systém v podmínkách reálné společnosti - Houbová, Lucie (2025)
Tato diplomová práce řeší vnitřní kontrolní systém v podmínkách reálné společnosti. Cílem bylo popsat nastavení vnitřního kontrolního systému ve společnosti a zhodnotit jeho fungování. V teoretickém podkladu je vymezen vnitřní kontrolní systém, jeho podstata, nástroje a složky. Pozornost je věnována modelům COSO a COBIT i popisu vztahu vnitřního kontrolního systému a auditu. Praktická část představuje aplikaci vnitřního kontrolního systému ve společnosti pomocí COSO-ICIF modelu. Jsou aplikovány složky vnitřního kontrolního systému ve společnosti jako celku a následně v rámci příkladu využití modelu COSO v konkrétním projektu. V závěru je shrnuto a zhodnoceno fungování vnitřní kontrolní systému společnosti. Jsou popsána jeho omezení a navržena doporučení pro zlepšení.