Porovnání webu prof. Damodarana a databáze Orbis jako zdrojů pro volbu tržních násobitelů pro ocenění podniku - Čepec, Adam (2025)
Práce je zaměřena na porovnání webu prof. Damodarana a Orbis z hlediska oceňovatele pro zjištění tržních násobitelů při ocenění podniku. Porovnání je provedeno praktickou formou vytvoření vlastní metodiky ke stanovení úzce vymezených skupin peer-group prostřednictvím databáze Orbis a porovnávání naměřených hodnot s odvětvovým průměrem prof. Damodarana. Prakticky jde o rozdělení společností v odvětví prof. Damodarana do dílčích skupin srovnatelných podniků. Tato metodika je postavena na principu spojitosti mezi multiplikátorem EV/EBITDA a fundamentálními veličinami podniku a spojitosti s dalšími faktory vymezenými v teoretické části práce, které ovlivňují přesnost tržního multiplikátoru. Výsledky analýz posuzují výhody a nevýhody obou datových zdrojů a na šesti zkoumaných odvětvích naznačují trendy spojitosti mezi hodnotou EV/EBITDA a velikostí, rizikem, růstem a výnosností podniku.