Kybernetické a parametrické poistenie - Tomašovičová, Kristína (2025)
Diplomová práca je zameraná na analýzu kybernetického a parametrického poistenia. V prvej časti práce sa venujeme kybernetickému poisteniu, formám kybernetických rizík, ich poistiteľnosti. Nasleduje charakteristika jednotlivých produktov ponúkaných poisťovňami na českom poistnom trhu. V druhej časti práce sa zameriavame na parametrické poistenie, cieľom je zadefinovať a vymedziť špecifiká tohto produktu. Ďalej, charakterizovať možnosti využitia parametrického poistenia vo svetom meradla aj na českom poistnom trhu. Cieľom práce je popísať súčasný stav pre oba inovatívne produkty v podmienkach Českej republiky, a zároveň sa zameriame na možný budúci vývoj, determinanty nasledujúceho vývoja a problémy, resp. prekážky pri implementácií týchto poistných produktov.