Analýza akcie společnosti General Motors - Udovenko, Daniil; Veselá, Jitka; Dongres, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje akcii společnosti General Motors z pohledu fundamentální a technické analýzy s cílem posoudit její investiční atraktivitu. Globální analýza se zaměřila na makroekonomické faktory, jako jsou úrokové sazby, inflace, pandemie COVID-19 a geopolitické napětí, které ovlivňují výkonnost cyklických odvětví, včetně automobilového průmyslu. Odvětvová analýza identifikovala automobilový průmysl ve fázi stabilizace, charakterizované nízkým růstem a vysokou konkurencí. Tržní struktura je oligopolní, s několika dominantními hráči. Odvětví je cyklické, silně závislé na hospodářském cyklu. Firemní analýza využila modely DDM, FCFE a poměrové ukazatele (P/E, P/S, Sharpovo P/E). Výsledky byly smíšené –některé metody naznačují podhodnocení akcie, jiné mírné nadhodnocení. Technická analýza pomocí indikátorů SMA, MACD, Bollinger Bands, Piercing Pattern a %R Williams převážně signalizovala nákupní doporučení, což naznačuje pozitivní trend. Závěrem lze konstatovat, že akcie General Motors představuje potenciálně atraktivní investici, zejména z dlouhodobého hlediska.
Vedoucí práce: Jitka Veselá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses