Využití metod předvídání volatility při obchodování vybraných opčních strategií - Král, Libor (2025)
Práce se zaměřuje na využití modelů predikce volatility pro obchodování opčních strategií vhodných ke spekulaci na volatilitu. Je rozdělena na teoretickou a metodologicko-praktickou část. V teoretické části jsou nejprve představeny finanční deriváty a trhy finančních derivátů, následně jsou detailněji popsány opční deriváty, a to zejména jejich charakteristiky, parametry a druhy. Dále je rozebrána struktura opční prémie, Black-Scholesův model včetně řeckých proměnných a principy delta a gamma zajištění. Závěrem teoretické části jsou představeny opční strategie straddle, strangle, iron condor a butterfly. V metodologicko-praktické části jsou popsány vlastnosti volatility a následně představeny vybrané modely pro předvídání volatility jako jsou EWMA, HAR, GARCH a jejich modifikace. V následující části jsou tyto modely aplikovány na vzorek tvořený pěti vybranými akciemi pro vytvoření denních a týdenních predikcí volatility, které následně slouží jako signál k vyhodnocení opčních strategií. Nejrobustnějších výsledků dosáhly modely HAR a AHAR, které v kombinaci se strategií short iron condor poskytly nejstabilnější výnosy. Zároveň se ukázalo, že obchodní přístup založený pouze na kvintilovém rozdělení prémie volatility není univerzálně efektivní a vyžaduje doplnění o řízení rizika, zejména u ztrátových pozic.