Nizozemsko jako daňový ráj - Muřická, Eliška (2025)
Tato diplomová práce se věnuje postavení Nizozemska v mezinárodním daňovém plánování. Cílem je zhodnotit, jaké nástroje tento daňový systém nabízí a jaké podmínky je nutné splnit pro jejich efektivní a legální využití v souladu s mezinárodními standardy. Práce reflektuje významné změny nizozemské daňové legislativy, zejména zavedení srážkové daně na platby do daňových rájů a pravidla globální minimální daně. Zvláštní pozornost je věnována roli Nizozemska jako conduit country, tedy průtokové jurisdikce umožňující přesun zisků mezi státy s odlišnými daňovými režimy. Na základě případových studií je ukázáno, že při dodržení požadavků na substanci a transparentnost zůstává nizozemský rámec i nadále atraktivním a právně udržitelným nástrojem daňové optimalizace.