Nizozemsko jako daňový ráj - Muřická, Eliška; Slintáková, Barbora; Pohunková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se věnuje postavení Nizozemska v mezinárodním daňovém plánování. Cílem je zhodnotit, jaké nástroje tento daňový systém nabízí a jaké podmínky je nutné splnit pro jejich efektivní a legální využití v souladu s mezinárodními standardy. Práce reflektuje významné změny nizozemské daňové legislativy, zejména zavedení srážkové daně na platby do daňových rájů a pravidla globální minimální daně. Zvláštní pozornost je věnována roli Nizozemska jako conduit country, tedy průtokové jurisdikce umožňující přesun zisků mezi státy s odlišnými daňovými režimy. Na základě případových studií je ukázáno, že při dodržení požadavků na substanci a transparentnost zůstává nizozemský rámec i nadále atraktivním a právně udržitelným nástrojem daňové optimalizace.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses