Řízení kreditních rizik při poskytování bankovních úvěrů - Langrová, Martina (2025)
Hlavním cílem diplomové práce je popsat rozhodovací proces odboru řízení kreditního rizika v bance na příkladu nastavených procesů konkrétní banky. První část práce je teoretická a zaměřuje se na druhy rizik v bance, vymezení pojmu kreditního rizika, jeho kvantifikaci a v poslední řadě jeho měření. V části druhé – praktické je popsána problematika řízení kreditního rizika v privátní bance. Práce popisuje formy financování nabízené klientům a představuje organizační strukturu řízení rizik v rámci banky. Dále analyzuje strategické směřování banky a její přístup k řízení rizik. Identifikuje a klasifikuje zdroje úvěrového rizika podle typů klientů. Závěrečná část se věnuje procesu kvantifikace rizika při poskytování nových úvěrů a představuje nástroje a postupy zaměřené na minimalizaci těchto rizik. Výsledky práce přinášejí komplexní pohled na mechanismy a strategie efektivního řízení úvěrového rizika v kontextu privátního bankovnictví.