Aplikace metod umělé inteligence pro predikování vývoje cen na akciových trzích - Šrámek, Jiří (2025)
Práce se věnuje aplikaci metod umělé inteligence při tvorbě akciového portfolia. V teoretické části je popsán vývoj, metody a postupy a v praktické části je sestaveno několik portfolií na základě různých modelů umělé inteligence. Celá analýza probíhá na panelových datech akciových titulů spadajících do indexu S&P 500 v časovém období přibližně posledních 25 let. Z následného testování investičních strategií je zjištěno, že takto sestavená portfolia sice dosahují poměrně vysoké volatility, ale zároveň jejich výnosy často velmi výrazně překonají výkonnost trhu.