Aplikace metod umělé inteligence pro predikování vývoje cen na akciových trzích - Šrámek, Jiří; Fičura, Milan; Folprecht, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Práce se věnuje aplikaci metod umělé inteligence při tvorbě akciového portfolia. V teoretické části je popsán vývoj, metody a postupy a v praktické části je sestaveno několik portfolií na základě různých modelů umělé inteligence. Celá analýza probíhá na panelových datech akciových titulů spadajících do indexu S&P 500 v časovém období přibližně posledních 25 let. Z následného testování investičních strategií je zjištěno, že takto sestavená portfolia sice dosahují poměrně vysoké volatility, ale zároveň jejich výnosy často velmi výrazně překonají výkonnost trhu.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses