Politicko-ekonomický cyklus v českých obcích - Šmejdová, Karolína; Sedmihradská, Lucie; Kovács, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou politicko-ekonomického cyklu v českých obcích. Cílem práce bylo analyzovat, zda ve vybraných českých obcích dochází vlivem voleb ke změnám ve struktuře a ve výši veřejných výdajů. Dalším cílem bylo určit, nakolik složení vládnoucí koalice ovlivňuje tyto výdajové změny. K dosažení cíle byla provedena kvantitativní analýza získaných dat zaměřená na výdaje obcí v oblastech kultury a sportu v různých fázích volebního cyklu. Výdaje ve volebních letech byly porovnány s průměrnými hodnotami v období mezi volbami. Došlo také k analýze z hlediska cyklické komponenty s využitím HP filtru a periodogramu, tato metoda se ale prokázala jako nedostatečná. Hlavní výsledky ukázaly, že bylo potvrzeno možné navyšování výdajů, zejména na viditelné investice, v kultuře a sportu. Závěry práce nezamítly existenci politicko-ekonomického cyklu na komunální úrovni a přispívají k hlubšímu porozumění dopadu volebních cyklů na hospodaření obcí. Tyto poznatky mohou být využity ke zvýšení transparentnosti a efektivity veřejných financí na místní úrovni.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses