Odlišné dopady pandemie COVID-19 na vybraná odvětví sektoru nefinančních podniků v České republice - Polák, Tadeáš (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou potravinářského a oděvního odvětví v České republice. Zkoumá vlivy pandemie COVID-19 na vybrané sektory z různých pohledů. Jednak z hlediska celkového počtu odpracovaných hodin zaměstnanců, ukazatelů hrubé přidané hodnoty a hrubého provozního přebytku a z hlediska vývoje míry ziskovosti. Následně jsou hodnoty porovnávány ve třech obdobích (před, během a po pandemii). Hlavním cílem práce je potvrdit hypotézu, že krize spojená s pandemií COVID-19 reaguje částečně v rozporu se základním teoretickým pojetím cykličnosti. Dále se práce zaměřuje na firemní analýzu společností Košík.cz s.r.o. a Dedoles CZ, s.r.o. Firmy jsou opět sledovány ve třech obdobích (období před, během a po pandemii COVID-19). U společnosti Košík.cz s.r.o. jsou sledována měřítka ziskovosti EBIT, ROA, ROE a ROCE. Z důvodu mikro účetní jednotky, k nimž lze zařadit společnost Dedoles CZ, s.r.o., nebyla provedena detailnější analýza. Z tohoto důvodu byla provedena kratší analýza její mateřské společnosti Dedoles, s.r.o.