Cizí měna v účetnictví - Koťátková, Jana; Müllerová, Libuše, 1945-; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se věnuje problematice funkční měny v účetnictví a analyzuje dopady novely zákona o účetnictví, která od roku 2024 umožňuje vedení účetnictví v jiné než české měně. Teoretická část porovnává přístupy IFRS a české legislativy k přepočtu cizoměnových položek a určení funkční měny. Praktická část zkoumá 19 významných exportních podniků v ČR. Zjištění ukazují, že většina analyzovaných firem nadále používá českou korunu jako účetní i funkční měnu, ačkoli vykazuje značný podíl zahraničních transakcí. Změnu měny účetnictví lze očekávat jen u několika vybraných podniků. Nová legislativní úprava je vnímána jako krok k větší harmonizaci s IFRS, minimalizuje zkreslení účetní závěrky a věrného a poctivého zobrazení hospodaření a finanční situace podniku. Její širší využití však bude záviset na dalším vývoji daňových předpisů, systémů státní správy a na vytvoření jasných metodických pokynů a podpory ze strany státních a profesních institucí.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses