Analýza trhu studentského bydlení v České republice. Ekonomický a strategický význam studentských kolejí pro vysoké školy a soukromé investory - Bobrytskyy, Volodymyr (2025)
Tato diplomová práce zkoumá studentské ubytování jako samostatný segment realitního trhu, zkoumá jeho rostoucí význam jako alternativní sektor v real estate odvětví a jeho strategickou roli pro vysoké školy. Cílem práce je kriticky posoudit investiční atraktivitu PBSA a zhodnotit aktuální stav a potenciál tohoto sektoru v České republice. Diplomová práce vychází z premisy, že rostoucí tlak na diverzifikaci a hledání ochrany proti ekonomickým výkyvům v tradičních realitních sektorech vede institucionální investory k zájmu o alternativní nemovitosti, mezi něž patří i sektor studentského bydlení. Autor následně analyzuje investiční atraktivitu tohoto sektoru a přichází k závěru, že jeho hlavní síla spočívá v dlouhodobé a prohlubující se nerovnováze mezi poptávkou, poháněnou rostoucí mobilitou studentů a masifikaci vzdělávání, a často nedostatečnou či zastaralou nabídkou. Data z vyspělých trhů navíc naznačují potenciál pro vysoké rizikově vážené výnosy, diverzifikaci portfolia a stabilitu cash flow, podpořenou vysokou mírou obsazenosti v hlavních univerzitních městech. Z pohledu vysokých škol práce zkoumá strategický význam kolejí. Ačkoliv kvalitní ubytování může přispět k sociální integraci, duševní pohodě a potenciálně i ke studijním výsledkům studentů, jeho role jako přímé konkurenční výhody se jeví jako omezená, neboť akademická prestiž a kvalita vzdělávání zůstává primárním faktorem konkurenceschopnosti vysoké školy. Poslední kapitola podrobně zkoumá situaci na trhu studentského bydlení v České republice a posuzuje budoucí potenciál pro rozvoj a investování. V této části autor použil vlastní databázi všech veřejných a soukromých studentských rezidenci na území republiky a přišel k závěru, že, český trh je schopen nabídnout zajímavou investiční příležitost. Nejedná se o bezrizikov