Vliv krátkodobých pronájmů rezidenčních nemovitostí na jejich hodnotu - Kantor, Jakub (2025)
Cílem této diplomové práce je posoudit vliv krátkodobých pronájmů rezidenčních nemovitostí na jejich hodnotu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány základní charakteristiky krátkodobých pronájmů realizovaných prostřednictvím platforem typu Airbnb, jejich porovnání s dlouhodobým pronájmem a hotelovým ubytováním, a rovněž specifika provozování těchto služeb v podmínkách města Prahy. Praktická část je založena na případové studii konkrétní nemovitosti nacházející se v Praze 1. V rámci této studie je zpracován model Airbnb arbitráže a provedeno srovnání výnosnosti při různých způsobech využití nemovitosti. Závěrem je analyzována schopnost konkrétního subjektu podnikajícího v oblasti krátkodobých pronájmů dostát svým závazkům spojených s emisí dluhových cenných papírů, a to na základě výsledků z případové studie.