Dorovnávací daň dle pilíře II. a její praktické aspekty ve vybrané nadnárodní skupině - Sklenář, Vojtěch (2025)
Práce se zaměřuje na implementaci pravidel Pilíře 2 iniciativy BEPS 2.0 (Base Erosion and Profit Shifting), zejména v kontextu evropské implementace a jejích dopadů na vybranou nadnárodní skupinu společností v roce 2023. Práce se v teoretické části věnuje vývoji iniciativy BEPS, která následně vedla k zavedení dvoupilířového řešení prostřednictvím BEPS 2.0, včetně názorů odborné veřejnosti na zavedení těchto pravidel. V praktické části je provedena analýza dopadů zavedení pravidel Pilíře 2 na vybranou nadnárodní skupinu společností, přičemž se zohledňují efekty na daňové subjekty i veřejné rozpočty. Výsledky ukazují, že zavedení pravidel Pilíře 2 přináší výzvy v oblasti administrativní náročnosti a mezinárodní koordinace, ale může také vést k vyšším daňovým příjmům veřejných rozpočtů.