Smlouvy o spolupráci obcí s developery jako zdroj příjmů rozpočtu - Strnadová, Markéta; Sedmihradská, Lucie; Valenta, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem práce je charakterizovat svěřené daně a zhodnotit dopad smluv o spolupráci s developery na příjmovou stranu rozpočtu obce. Práce je zpracována metodou šesti případových studií obcí, v nichž jsou provozovány větrné elektrárny. Záměrem práce je i zobrazení fungování rozpočtu obecní samosprávy a na jeho základě poukázat na využívání smluv, které mají dopad na rozpočet obce. Pro obecní rozpočet je to další možný zdrojů příjmů. Ke stanovení cíle bude také sloužit vysvětlení postavení obcí v České republice z hlediska daňového systému, resp. daně z nemovitých věcí plynoucích do rozpočtu obce. Po vytyčení dvou výše uvedených příjmů bude důležitou součástí práce výsledná komparace daně z nemovitých věcí vs. příjmů z větrných elektráren. Ze srovnání bude patrné, který příjem představuje vyšší vliv na rozpočet územních samosprávních celků.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses