Účetní a daňové souvislosti přeměn - Kozojedová, Jana (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních korporací. Úvodní tři kapitoly poskytují teoretické vymezení obecného právního rámce přeměn obchodních společností. Následující části se věnují problematice přeměn z pohledu účetnictví a daňové legislativy. Cílem práce není pouze teoretická analýza příslušné právní úpravy, ale především analýza obdrženého souboru 197 transakcí, které byly v roce 2022 zapsány do obchodního rejstříku. Vybrané účetní a daňové aspekty jsou dále podrobně rozpracovány a ilustrovány na konkrétním příkladu přeměny obchodní korporace.