Analýza řízení pracovního kapitálu v dodavatelském řetězci ve stavebnictví - Viduna, Adam (2025)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj a řízení pracovního kapitálu v sektoru stavebnictví v České republice. Výzkum je proveden na TOP 500 společnostech v rámci odvětví stavebnictví rozdělených do skupin dle velikosti a sledovaných v letech 2014-2023. Cílem práce je zjistit, jak se vyvíjí řízení pracovního kapitálu mezi velikostními skupinami, jaké přístupy a nástroje firmy v tomto odvětví aplikují a na řízení jakých položek pracovního kapitálu kladou největší důraz. První část práce se věnuje představení aktuální situace a specifik stavebnictví. Dále na ni navazuje vymezení teoretického rámce pro následnou analýzu. Třetí část se zabývá popisem datové analýzy již definovaného vzorku a jejím vyhodnocením. Poslední část práce se zaměřuje na doplnění výsledků datové analýzy o kvalitativní výzkum prostřednictvím rozhovorů s finančními řediteli společností tohoto odvětví. Výzkumem je zjištěn vývoj ukazatelů pracovního kapitálu ve stavebnictví, přístupy a užívané nástroje jednotlivých firem k jeho řízení.