Aplikace přístupů fundamentální analýzy měnového kurzu na vybrané země eurozóny (příklad Německa a Řecka) - Strouhal, Tomáš; Šíma, Ondřej; Časta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá základními přístupy fundamentální analýzy měnového kurzu, kterými jsou teorie parity kupní síly, teorie nekryté úrokové parity a přístup ke kurzu přes platební bilanci. Uvedené přístupy jsou následně aplikovány na vybrané země eurozóny – Německo a Řecko. Hlavním cílem práce je posoudit, zda je na základě těchto přístupů kurz eura pro tyto země nadhodnocený, nebo podhodnocený. Práce je rozdělena do tří částí. První část je věnována charakterizaci EMU a eura. Ve druhé části jsou teoreticky vymezeny přístupy fundamentální analýzy. Třetí, praktická část, aplikuje tyto přístupy na Německo a Řecko a sleduje dopad nerovnovážného kurzu do jejich ekonomik. Teorie nekryté úrokové parity a přístup přes platební bilanci určily kurz pro Německo jako podhodnocený a pro Řecko jako nadhodnocený v celém sledovaném období. Teorie parity kupní síly k tomuto závěru došla v období do finanční krize. Vliv nerovnovážného kurzu byl částečně znát na vývoji čistého exportu a mezinárodně obchodovatelných a neobchodovatelných sektorech ekonomiky.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses