Vliv novelizace zákona o účetnictví na vykazování leasingu u nájemce - Cáhová, Zuzana (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na účetnictví a výkaznictví finančního leasingu v České republice, jeho definici a jeho právní, daňový a hlavně účetní pohled. Popisuje principy zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, standardu IFRS 16 a nově připravovaného zákona o účetnictví. Pracuje s verzí návrhu uveřejněnou na webu Ministerstva financí k 1. listopadu 2024. Cílem práce je zobrazení odlišných postupů jednotlivých předpisů a analýza dopadů na účetní závěrku z hlediska účetnictví, výkaznictví, ale i finanční analýzy. Všechny postupy i dopady jsou znázorněné na ilustrativních příkladech.