Analýza trhu P2P půjček - Machoň, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou P2P úvěrování, tedy formou přímého poskytování půjček mezi lidmi bez účasti tradiční banky. Cílem práce bylo představit tento model financování z pohledu investorů i dlužníků, analyzovat jeho vývoj, principy fungování, související rizika a regulační rámce a zároveň vytvořit simulační model pro odhad výnosu investorského portfolia. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. V teoretické části je popsán historický vývoj včetně specifik trhu v Číně a České republice, rozebrány obchodní modely P2P platforem, jejich přístup k riziku, etické aspekty a regulace trhu. Praktická část je zaměřena na analýzu konkrétních platforem a tvorbu modelu, který umožňuje simulovat očekávaný výnos na základě zvolených parametrů. Výstupem je nástroj, který napomáhá investorům při rozhodování o složení jejich portfolia v rámci P2P půjček.