Vliv moderních technologií na pojistný trh - Dao, Ha Mi (2025)
Diplomová práce pojednává o aktuálních možnostech využití moderních technologií v pojišťovnictví. Zabývá se zejména nástroji jako je umělá inteligence, internet věcí, big data a blockchain. Stěžejním cílem práce je provedení analýzy dopadu těchto technologií na interní činnosti pojišťoven a zároveň na to, jak je digitální transformace vnímána klienty a odbornou veřejností. K naplnění stanoveného cíle bude využito dotazníkové šetření realizované mezi klienty i profesionály, doplněné o rozhovory se zástupci vybraných pojišťoven. Závěry výzkumu naznačují, že technologie mají významný potenciál zlepšit personalizaci, efektivitu a rychlost služeb, současně však zdůrazňují nezbytnost zajistit jejich dostupnost a důvěryhodnost, zvláště pro starší klientelu. Práce přináší návrh konkrétních doporučení pro pojišťovny, jakým způsobem implementovat technologie s ohledem na odlišné potřeby cílových skupin.