Vliv moderních technologií na pojistný trh - Dao, Ha Mi; Ducháčková, Eva, 1958-; Volf, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce pojednává o aktuálních možnostech využití moderních technologií v pojišťovnictví. Zabývá se zejména nástroji jako je umělá inteligence, internet věcí, big data a blockchain. Stěžejním cílem práce je provedení analýzy dopadu těchto technologií na interní činnosti pojišťoven a zároveň na to, jak je digitální transformace vnímána klienty a odbornou veřejností. K naplnění stanoveného cíle bude využito dotazníkové šetření realizované mezi klienty i profesionály, doplněné o rozhovory se zástupci vybraných pojišťoven. Závěry výzkumu naznačují, že technologie mají významný potenciál zlepšit personalizaci, efektivitu a rychlost služeb, současně však zdůrazňují nezbytnost zajistit jejich dostupnost a důvěryhodnost, zvláště pro starší klientelu. Práce přináší návrh konkrétních doporučení pro pojišťovny, jakým způsobem implementovat technologie s ohledem na odlišné potřeby cílových skupin.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses