Zrovnanie českého a slovenského poistného trhu z pohľadu životného poistenia - Rauschová, Simona (2025)
Témou bakalárskej práce „Zrovnanie českého a slovenského poistného trhu z pohľadu životného poistenia“ je komparácia vývoja a štruktúry trhov so životným poistením v Českej republike a na Slovensku v období rokov 2016 až 2023. Prvá kapitola práce sa venuje teoretickému vymedzeniu životného poistenia a jeho základným typom. V ďalších kapitolách nasleduje empirická analýza poistných trhov oboch krajín, pričom sú sledované kľúčové ukazovatele ako predpísané poistné, vyplatené poistné plnenie, škodovosť, počet poistných udalostí, počet uzavretých zmlúv a vybrané doplnkové ukazovatele. Súčasťou analytickej časti je aj prehľad aktuálne ponúkaných produktov životného poistenia na oboch trhoch. Záverečná kapitola práce obsahuje porovnanie jednotlivých trhov na základe uvedených ukazovateľov a celkové zhodnotenie ich vývoja v danom období.