Regionální perspektivy elektromobility : analýza, plánování a implementace - Kopecký, Dominik; Louda, Tomáš, 1955-; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou rozvoje elektromobility v České republice se zaměřením na regionální specifika. V kontextu globálních snah o dekarbonizaci dopravy a plnění klimatických cílů hraje elektromobilita klíčovou roli. Její implementace v ČR je však ovlivněna výraznými meziregionálními rozdíly. Cílem práce byla identifikace hlavních faktorů ovlivňujících plánování a implementaci elektromobility v jednotlivých regionech ČR. Na základě identifikace pak navrhnout strategie pro efektivnější a udržitelnější rozvoj elektromobility v ČR. Práce kombinuje analýzu teoretických konceptů, jako je elektromobilita, nabíjecí infrastruktura, strategické plánování, udržitelnost, teorie difuze inovací, s praktickou analýzou vybraných regionů (Praha a Středočeský kraj, Jihozápadní Čechy, Morava, Slezsko). V práci bylo využito metod kvantitativní analýzy dostupných dat o počtu vozidel a nabíjecích bodech a kvalitativní analýzy zahrnující rozhovory s hlavními aktéry. Analýzou byla potvrzena značná rozdílnost v rámci jednotlivých regionů. Faktory jako hustota osídlení, ekonomická síla, existující dopravní infrastruktura, strategický přístup regionálních a municipálních samospráv, aktivita energetických společností a poskytovatelů nabíjení a dostupnost financování zásadně ovlivňují tempo a směřování rozvoje. Mezi klíčové výzvy patří zajištění dostatečné kapacity a rozvoje distribuční sítě, pokrytí venkovských a periferních oblastí nabíjecí infrastrukturou a koordinace mezi různými aktéry. Na základě zjištění práce doporučuje soubor strategií pro posílení koordinovaného rozvoje infrastruktury, efektivního managementu energetické sítě a podporu specifických řešení ve veřejné dopravě, která jsou přizpůsobena regionálním podmínkám. Práce přináší podrobný pohled na současný stav a navrhuj
Vedoucí práce: Tomáš Louda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses