Zdanění plastových obalů - Vávrová, Michaela; Slintáková, Barbora; Kovács, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce je věnována problematice zdanění plastových obalů. Hlavním cílem práce je navrhnout daň z plastových obalů v České republice. Největší pozornost je věnována stanovení sazby, při které by navrhovaná daň plnila fiskální i stimulační funkci a jejíž výnos by zároveň pokryl příspěvek České republiky do rozpočtu Evropské unie tzv. Vlastní zdroj založený na nerecyklovaném plastovém obalovém odpadu. V první kapitole je představen dosavadní stav poznání k problematice hromadění plastového odpadu. Zároveň uvádí nástroje veřejných financí, které mohou pomoci účinně řešit tento problém. Druhá kapitola se zaměřuje na porovnání již zavedených plastových daní v členských státech a popisuje opatření Evropské unie v oblasti regulace plastů jako součást její environmentální politiky. Zvláštní pozornost je věnována již zmiňovanému vlastnímu zdroji. Poslední kapitola se věnuje samotnému návrhu daně z plastových obalů v České republice.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses