Pojištění dlouhodobé péče - Jelenecká, Michaela (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá pojištěním dlouhodobé péče. Jedná se o stále významnějším produkt na českém pojistném trhu. Cílem práce je přiblížit statistické údaje v České republice z oblasti demografie, ze systému dlouhodobé péče a příspěvku na péči. Dále pak porovnat vybrané produkty pojištění dlouhodobé péče na základě předem stanovených hodnotících kritérií. Součástí je také zhodnocení budoucího významu a potřebnosti pojištění dlouhodobé péče. Výsledky analýzy ukazují, že nabídka na českém trhu je zatím omezená, ale pojišťovny nabízejí produkty, které pokrývají základní aspekty daného pojištění a některé obsahují i doplňkové služby, které zvyšují přínos těchto pojištění pro klienty. V závěru práce je zdůrazněna rostoucí důležitost tohoto produktu do budoucna, a to nejen jako finančního nástroje, ale i jako prostředku podpory důstojného stárnutí a zachování kvality života při ztrátě soběstačnosti.