Determinanty vývoje amerického akciového trhu z meziodvětvového hlediska - Jabali, Milad (2025)
V bakalářské práci analyzuji vliv vybraných makroekonomických faktorů na sektorové indexy amerického akciového trhu. V teoretické části popisuji pět hlavních sektorových indexů a makroekonomické proměnné, které mohou ovlivňovat jejich výkonnost. V praktické části je pomocí regresní analýzy vyhodnocen vztah mezi indexy a faktory jako HDP, inflace, úrokové sazby, kurz dolaru, nezaměstnanost, a geopolitické riziko. Výsledky ukazují rozdílnou citlivost sektorů v jednotlivých obdobích, například během finanční krize nebo v období vysoké inflace. Výsledky jsou doplněny tabulkami a grafy.