Analýza hospodářského výsledku České národní banky - Reisiegel, Matyáš (2025)
Bakalářská práce se zabývá hospodařením České národní banky v letech 2013–2023, kdy ČNB čelila mimořádným měnověpolitickým opatřením, například zavedením kurzového závazku, a také významným ekonomickým šokům, jako byla pandemie Covid-19. Práce zkoumá, jak tyto události ovlivnily bilanci ČNB a její výsledek hospodaření. V teoretické části je vymezeno postavení centrální banky a hlavní nástroje měnové politiky, včetně devizových intervencí. Analytická část práce se zabývá vývojem devizových rezerv, strukturou aktiv a pasiv a výkazem zisku a ztráty České národní banky. Pozornost je věnována i problematice kumulované účetní ztráty, kterou prohloubila zejména rekordní ztráta z roku 2022. Práce se rovněž zabývá dopady této ztráty na měnovou politiku a důvěryhodnost České národní banky a diskutuje možné způsoby řešení této situace.