Měnové riziko akciového portfolia investičního fondu - Hanzal, Robert; Mandel, Martin, 1962-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce je zaměřena na tržní rizika, konkrétně na měnová a akciová. Obsahuje představení a aplikace jednotlivých metod zajištění. Zabývá se i otázkou mezinárodního investování a diverzifikace. Praktická část je zaměřena na analýzu korelací, rizika a výnosnosti národních akciových indexů a portfolií v aktuální době. V závěrečné části jsou uvedeny jednotlivé strategie hedgingu akciového portfolia při různých situacích na finančním trhu. Z poznatku vyplývá, že pro českého investora má mezinárodní diverzifikace velký význam a tudíž je vhodné investovat v zahraničí a to konkrétně v USA. Zároveň jsme schopni snížit riziko portfolia i investicemi na evropském trhu. V dnešní volatilní době je také hedging důležitou součástí strategie akciových fondů a při vhodném použití může hrát klíčovou roli pro překonávání tržního benchmarku. Situace naznačuje, že úspěšný akciový fond musí disponovat znalostmi kapitálového i měnového trhu.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses