Dopad implementace ESG na český bankovní sektor - Kárová, Alžběta; Teplý, Petr, 1977-; Stádník, Bohumil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá dopadem implementace ESG faktorů v českém bankovním sektoru, se zaměřením na investiční produkty a jejich vnímání mezi různými subjekty trhu. V teoretické části jsou vymezeny ESG aspekty, představeny klíčové regulatorní rámce EU, popsán fenomén greenwashingu a nabídka investičních produktů s ESG prvky. Analyzovány byly také ESG strategie tří vybraných bank. Praktická část zahrnuje dotazníková šetření mezi širokou a odbornou veřejností a komparativní analýzu výkonnosti ESG a tradičních penzijních fondů. Výsledky potvrdily, že veřejnost vnímá udržitelnost jako důležitou, ale často ji nezohledňuje v investování, odborníci chápou ESG regulaci spíše jako formální rámec a ESG fondy dosahují srovnatelných výnosů a nižší volatility oproti tradičním protějškům. Práce potvrzuje rostoucí význam ESG v českém prostředí, ale také přetrvávající výzvy.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses