Analýza výnosnosti investování na českém akciovém trhu - Žáčková, Julie (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou českého akciového trhu pomocí teorie portfolia. Cílem je ověřit, zda lze na základě historických dat sestavit portfolia s rozdílnou výkonností a rizikem a zhodnotit jejich efektivitu. Teoretická část popisuje fungování českého akciového trhu, vytváření portfolií podle investičních strategií a principy Markowitzova modelu. V praktické části je sestaveno několik portfolií z akcií obchodovaných na českém trhu. Na základě výpočtu výnosnosti, volatility a korelací mezi jednotlivými tituly jsou portfolia porovnána a vyhodnocena. Výsledky ukazují, že i na menším trhu je možné aplikací teoretických přístupů dosáhnout různých výsledků a sestavit efektivní kombinace akcií.