Platební bilance nejméně rozvinutých zemí : případ Angoly - Hladílková, Tereza (2025)
Diplomová práce „Platební bilance nejméně rozvinutých zemí: příklad Angoly“ se zaměřuje na analýzu omezeného ekonomického rozvoje Angoly z pohledu vývoje její platební bilance. Cílem je identifikovat klíčové faktory, které brání této významné nejméně rozvinuté zemi (LDC) v dosažení dynamiky typické pro rozvíjející se či vyspělé ekonomiky. Teoretická část práce představuje nástin modelu „optimálního“ vývoje běžného a finančního účtu platební bilance v kontextu vhodně probíhající konvergence měně vyspělých ekonomik k ekonomikám vyspělým. V praktické části je tento rámec aplikován na Angolu, přičemž se analyzují její slabiny, jako je slabé institucionální prostředí, závislost na příjmech z ropy, nízká diverzifikace exportu a další, které se zrcadlí ve vývoji běžného a finančního účtu. Práce poskytuje vhled do příčin ekonomické křehkosti země a nabízí doporučení pro započetí konvergence a její zrcadlení ve vývoji platební bilance.