Nová fiskální pravidla EU - aplikace na historických datech - Lőrincz, Gréta; Pavel, Jan, 1978-; Bárta, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce analyzuje aplikaci nových fiskálních pravidel Evropské unie na historických datech čtyř vybraných států, a to Německa, Rakouska, Belgie a Itálie, v období let 2013–2019. Na základě návrhu Evropské komise z roku 2023 jsou zkonstruovány výdajové trajektorie, které reflektují požadavek na roční snižování dluhové kvóty o 0,5 % nebo 1 %. Tyto trajektorie jsou porovnány s limity plynoucími ze starých pravidel a s reálným vývojem veřejných výdajů. K výpočtům je využit upravený stabilizační vztah mezi dluhem, úrokovou sazbou, růstem a primárním saldem. Výsledky ukazují, že příznivost nových pravidel záleží na makroekonomických podmínkách zemí a efektivnosti snižování dluhové kvóty. Zjištění podtrhují význam kvalitního nastavení plánů výdajového stropu i role Evropské komise při jejich schvalování a monitoringu. Práce přispívá k porozumění možným dopadům reformovaných pravidel v praxi a poukazuje na jejich vyšší flexibilitu i potenciální rizika.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses