Význam indexace v životním a neživotním pojištění - Hudecká, Kristýna (2025)
Diplomová práce se věnuje tématu indexace v životním a neživotním pojištění. Hlavním cílem práce je přiblížit čtenáři pojem indexace, objasnit přístupy k indexaci v jednotlivých typech pojištění a analyzovat nabídku indexace na českém pojistném trhu. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku životního a neživotního pojištění, metody výpočtu pojistného, druhy pojistného plnění, problematiku podpojištění a samotný význam a fungování indexace. Praktická část zahrnuje analýzu dat z vybrané pojišťovny, zhodnocení dostupnosti indexace v pojistných produktech, kvality informací poskytovaných jednotlivými pojišťovnami a závěrečné dotazníkové šetření zaměřené na úroveň informovanosti a vnímání indexace mezi širokou veřejností.