Vliv poskytování neauditorských služeb na nezávislost auditora - Brucová, Karolína; Šindelář, Michal; Vácha, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce je zaměřena na vliv poskytování neauditorských služeb auditorskými společnostmi na nezávislost auditora. Výzkum je založen na dvou hypotézách: (a) U společností, které poskytují auditorské i neauditorské služby, může vést vyšší hodnota výnosů za poskytované neauditorské služby k porušení nezávislosti. (b) Vývoj množství poskytovaných neauditorských služeb v čase koreluje s množstvím případů, kdy bylo regulatorním subjektem vedeno kárné řízení související s porušením nezávislosti auditora nebo s kvalitou poskytovaných služeb. Na základě veřejně dostupných dat z let 2012 až 2023 je analyzováno 46 společností, které vykazují své výnosy odděleně podle typu poskytovaných služeb na služby auditorské a neauditorské. Analýza je založena na údajích o výši výnosů z poskytovaných služeb a na počtu kárných řízení a provedených kontrol kvality. Doplňkově byl využit Herfindahl-Hirschmanův index za účelem vyhodnocení koncentrace trhu. Cílem práce je identifikovat faktory, které mohou signalizovat potenciální ohrožení nezávislosti auditora v souvislosti s poskytováním neauditorských služeb, a současně poukázat na limity výzkumu vyplývající z omezené dostupnosti dat.
Vedoucí práce: Michal Šindelář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses