Věrný a poctivý obraz – gnoseologický aspekt - Krištofovičová, Žaneta (2025)
Bakalářská práce se zabývá gnoseologickým aspektem účetnictví a otázkou, do jaké míry lze považovat účetní výkazy za věrné a poctivé zobrazení ekonomické reality. V úvodních částech je představena teorie účetnictví, princip věrného a poctivého obrazu, role subjektivity v účetním výkaznictví a gnoseologický aspekt. Následně je rozebrána problematika kreativního účetnictví, jeho motivace, techniky a etické aspekty. Zvláštní pozornost je věnována rozlišení mezi legálním kreativním účetnictvím a účetními podvody. Analytická část se zaměřuje na praktické příklady z podnikové praxe a hledá hranici mezi účetní chybou, podvodem a kreativní interpretací. Výsledky práce ukazují, že účetnictví je nejen nástrojem evidence, ale také prostředkem poznání, jehož objektivita je vždy relativní.