Věrný a poctivý obraz – gnoseologický aspekt - Krištofovičová, Žaneta; Králíček, Vladimír, 1952-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá gnoseologickým aspektem účetnictví a otázkou, do jaké míry lze považovat účetní výkazy za věrné a poctivé zobrazení ekonomické reality. V úvodních částech je představena teorie účetnictví, princip věrného a poctivého obrazu, role subjektivity v účetním výkaznictví a gnoseologický aspekt. Následně je rozebrána problematika kreativního účetnictví, jeho motivace, techniky a etické aspekty. Zvláštní pozornost je věnována rozlišení mezi legálním kreativním účetnictvím a účetními podvody. Analytická část se zaměřuje na praktické příklady z podnikové praxe a hledá hranici mezi účetní chybou, podvodem a kreativní interpretací. Výsledky práce ukazují, že účetnictví je nejen nástrojem evidence, ale také prostředkem poznání, jehož objektivita je vždy relativní.
Vedoucí práce: Vladimír Králíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses