Vliv pandemie covidu na daňové systémy rozvojových zemí - Horáková, Lidmila (2025)
Cílem diplomové práce je analyzovat vliv pandemie covidu na daňové systémy rozvojových zemí. Konkrétně práce zkoumá pomocí Chowova testu strukturálních zlomů, zda pandemie covidu ovlivnila vývoj DPPO, DPFO, příspěvky na sociální zabezpečení a DPH ve 23 zemích Latinské Ameriky a Karibiku, 18 zemích Asie a Tichomoří a 20 zemích Afriky. Ve většině zemích znamenal strukturální zlom v roce 2020 pokles daňových výnosů, v několika zemích, kde nastal bod zlomu, došlo ale k navýšení daňových výnosů. Pandemie covidu měla vysoký dopad na daňové výnosy 1 země, střední na 13 zemí, nízký na 22 zemí a žádný na 25 zemí. Analýza ukázala, že větší státy jsou méně citlivé na šoky jako byla pandemie covidu, jelikož mají diverzifikovanější ekonomiku či jsou orientovány na odvětví, která nebyla pandemií výrazně ovlivněna. Na většinu afrických států měl covid nízký nebo žádný dopad. Nejčastěji byl strukturální zlom detekován u DPH z důvodu dočasných odkladů plateb DPH, snížených daňových sazeb a osvobození. Pandemie měla rozdílný dopad na DPFO a příspěvky na sociální zabezpečení, u pojistného mohli hrát roli různé politiky vlád a rozdílné způsoby výběru daní a odvodů (soukromé sociální zabezpečení).