Elektronizace výběru DPH - Sůvová, Veronika; Slintáková, Barbora; Muzaeva, Petimat; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá elektronizací výběru DPH. Důraz je kladen na elektronickou fakturaci v rámci schváleného návrhu balíčku „VAT in the Digital Age“, který bude implementován v zemích EU. Itálie jako první země v EU zavedla elektronickou fakturaci již v roce 2019 za účelem snížení daňových úniků. Cílem práce je zhodnocení dopadu zavedení elektronické fakturace v Itálii na výnosy DPH. Za tímto účelem je provedena předpověď výnosů DPH pro roky 2019-2023, která je porovnána s vypočtenou lineární interpolací v letech 2020 a 2021 a se skutečnými výnosy DPH v letech 2019 a 2022-2023. Analýzou bylo zjištěno, že zavedení elektronické fakturace v Itálii bylo úspěšné a mělo pozitivní vliv na výnosy DPH.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses